Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Legendární swing plní tančírny

Swing. To jsou big bandy, omamná vůně barů, noční podniky a vyprodané koncertní sály, vábivé kouzlo života muzikantů a zpěvaček a především tanec se zajímavým příběhem.

Kde se vzal, tu se vzal….swing!

U kolébky nového hudebního směru stála všeobjímající jazzová hudba, s kořeny hluboce upevněnými ve spirituálech afroamerické komunity. Swing byl na konci dvacátých let minulého století teprve v batolecím věku, existoval jen jako vývojové stádium jazzové hudby. Jak ale běžel čas, tóny a rytmus černošské a bělošské hudby se začaly pomalu míchat, swing dospěl a upevnil si svoji sebevědomou pozici na poli populární taneční hudby.

Saxofon, trubky, trombóny, kontrabas, někdy kytary a samozřejmě rytmická část klavíru a bicích vykouzlily swingové opojení. To všechno v podání velkých orchestrů, takzvaných big bandů. Důležitým faktem také je, že v big bandech se poprvé setkávali černí a bílí muzikanti. Rasová odlišnost nikoho nezajímala, důležité bylo dobře hrát.

Swingový tanec je jedna velká rodina

Ke swingové hudbě neodmyslitelně patří tanec a mluvíme-li o swingovém tanci, označujeme tak vlastně celou taneční rodinu – dovádivý Lindy Hop, Balboa, který je tančen v úzkém objetí, energický Collegiate Shag plný skákání a kopacích pohybů, jivu podobný boogie –woogie a samozřejmě také Charleston, který proslavila krátká banánová sukýnka tanečnice Josephine Baker.

Prague Spring Swing Festival 2015 (K. Sai, Zig Zag Dance Studio)

 

Nekonečné swingové večírky v Americe

Bouřlivá dvacátá léta přinesla Americe nejen prohibici, ale také rozkvět jazzu. O dekádu později přichází na scénu swingová pohoda, které kralovaly big bandy. V čele těch nejpopulárnějších byli vynikající muzikanti jako Benny Goodman či Glenn Miller, jehož nejznámější skladba „In the Mood“ obsadila na třináct týdnů přední příčky hudebních hitparád a do dnešní doby je skladbou, která zahajuje většinu swingových večírků.

Osud ale zasáhl a Glenn, již jako čtyřicetiletý major a kapelník padesátičlenného orchestru amerického letectva, havaroval s letounem nad kanálem La Manche a vrak letadla ani jeho ostatky nebyly nikdy nalezeny. Byla to velká rána pro celý swingový svět, který mohl být obohacen o další perly. 

Věčně inspirující tančírna Savoy

Značnou popularitu si velmi rychle získal veselý Lindy Hop, vzniklý spontánním spojením tanců jako je charleston, jazz a step. Od rána do noci se tančil v newyorské tančírně Savoy v Harlemu nedaleko Manhattanu.

Brány této tančírny se poprvé otevřely v roce 1926 s cílem vytvořit místo, které bude ve víru taneční zábavy stírat rasové rozdíly. Ve své době byla tato tančírna považovaná za to nejlepší a nejživější, co jste mohli v New Yorku zažít. Nekonečné večírky se konaly v sálech zdobených zrcadly, která odrážela barevná světla, a taneční plochu tvořily odpružené dřevěné parkety, které bylo nutné obměňovat každé tři roky. Party se konaly pět večerů v týdnu, dva dny byly zarezervované pro soukromé večírky.   Dokonalá hudba a na tehdejší dobu nezvykle uvolněné prostředí pobavily až čtyři tisíce lidí za večer (do pražské Lucerny se na taneční plochu vejde přes dva tisíce osob) a místo se tak brzy stalo skutečným fenoménem své doby. Brzy získalo přezdívku „The home of happy feet“ Toto pulzující srdce swingové hudby dobilo v roce 1958, kvůli výstavbě komplexu nových budov v okolí. „Savoy je snad jediná z historických tančíren, která už nestojí. Jejímu krachu pomohla její obliba mezi tanečníky. Ti totiž vydrží celou noc o sodovce a tak není žádná útrata z tzv. konzumace,“ vysvětluje Zdeněk Pilecký,majitel známého tanečního studia v Praze. Dnes zde legendární večírky připomíná pouze pamětní deska.

Věčně inspirující kavárna Savoy v New Yorku (vintageswingmovement.org)

 

Přelet přes Atlantik inspiroval název tance

Název tance Lindy Hop vznikl údajně jednoho večera v roce 1927, v době, kdy se americkému letci Charlesu Lindberghovi (přezdívanému mimo jiné Lucky Lindy), jako prvnímu na světě podařilo nonstop letem překonat Atlantik. Senzace okamžitě zaplnila titulky novin. V tu dobu byl taneční nadšenec „Shorty George“ Snowden, tázán novinářem na jméno předváděného tance. Shorty George moc nepřemýšlel, mrknul na lavici vedle sebe, a když na ní uviděl ležet noviny s palcovým titulkem „Lindy Hops The Atlantic“ bezmyšlenkovitě odpověděl „Lindy Hop“. A jméno pro tento nový tanec se okamžitě ujalo.

Swing za protektorátu jako symbol vzpoury

V českých zemích swing zažil největší popularitu ve druhé polovině třicátých a na počátku  let čtyřicátých, i když za války byl nacisty považován spíše za hudbu amerických nepřátel. „Z hlediska tanečního se dá předpokládat, že ještě před válkou a zvláště mládež hltala hudební i taneční novinky ze zahraničí a během okupace pak jejich provozování určitě přinášelo pocit malé vzpoury při něčem zakázaném. Německo jistě považovalo jazz a tedy i swing za výraz úpadku, i když se samo uměleckým vlivům neubránilo,“ doplňuje Pilecký.

V té době u nás fungovalo ohromné množství kaváren, které hostily velké taneční orchestry. Patří mezi ně například ostravské kavárny Elektra, Fénix, brněnská Alfa nebo pražská kavárna Mánes a za tehdejší líheň swingu můžeme označit Gramoklub a Swing Rhythm Milana Hally.

Nezapomenutelně se do historie zapsal orchestr R. A. Dvorského, krále tehdejší taneční „sweet music“, který pořádal ohromné hudební show v pražské Lucerně. Nesmazatelnou stopu v českém jazzu zanechal hudební génius Jaroslav Ježek či jeho následovník, vynikající pianista a milovník života Jiří Traxler, jehož písničky se ozývaly dokonce při filmových projekcích.

Memoáry skladatele J. Traxlera (knihy.abz.cz)

 

Zase je v módě!

Přestože je swingu více jak osmdesát let, stále nás baví. Jeho kouzlo objevuje i mladší generace, pro které se jedná o možné nabourání mainstreamového stereotypu. Swing láká nostalgií a odmítáním prvoplánové líbivosti.

U některých mohla vzbudit zájem populární vlna electroswingu, která se již několik let valí světem hlavně díky kapele Parov Stelar. V české kotlině na ni šikovně naskočila kapela Mydy Rabycad s výraznou zpěvačkou Žofií Dařbujánovou – tato formace českou elektroswingovou scénu hrdě reprezentovala například loni na festivalu Sziget v Budapešti, letos dokonce na britském Glastonbury. Kdo jednou zakusil electroswing, jistě také zatoužil poznat originál a nevynechal alespoň jednu klasickou swingovou akci, například Ondřeje Havelku a jeho Melody Makers. „Dále určitě nesmíme zapomenout na big bandy jako Harlemania, Mole’s Wing Orchestra, z menších pak Swingfonix, Alva Vinariko Orchestra nebo Heart of Dixie.“ dodává Pilecký.

 Ondřej Havelka a Melody Makers, PSSF 2015 (K. Sai, Zig Zag Dance Studio)

Největší swingovou společenskou událostí na světě je každoroční prázdninový taneční kemp ve švédském Herrängu, jehož první ročník proběhl v roce 1982 a od té doby je schopen přivítat stovky swingových tanečníků z celého světa. V Herrängu na vás každé léto čeká pět týdenních kurzů se swingovou zábavou od rána až do noci. „Po pravdě, tam se tančí od rána do rána! Většina ze stálých čtyř set obyvatel se na léto stěhuje jinam, protože každý týden přijíždí přes tisíc účastníků campu.“ vypráví Pilecký.

 

Kde protančit střevíce

Možností, kam vyrazit a zakusit atmosféru swingu je mnoho. Přes léto se můžete vydovádět na tanečních večírcích na pražské náplavce, u kyvadla na Letné, na swingové noci v pražské Stromovce nebo na swingovém políbení na plzeňské městské plovárně. S přicházejícím podzimem se otevírají kurzy v tanečních školách. Můžete zkusit koncert Ondřeje Havelky, kavárenské tančírny či největší český swingový tanečního festival Prague Spring Swing.

Swing na Plzeňské plovárně (Jindřich Červenka)

 

Tento hudební žánr se začíná stávat součástí i oficiálních městských slavností – letos v květnu se mohli návštěvníci plzeňských Slavností Svobody vlnit právě do rytmů swingu. O spojení oslav osvobození se swingovou veselicí se postarala taneční skupina Arvena v čele s velmi schopnou organizátorkou Andreou Löffelmannovou, která je spolu s dalšími šikovnými lidmi zodpovědná za letně roztančenou plzeňskou plovárnu. Organizuje zde vintage módní přehlídky, ukázky dobových automobilů, které vždy dovezou opravdu nezapomenutelnou retro atmosféru.

Zdeněk Pilecký, taneční mistr (Matěj Třešňák Photography)  

Autor: Karolína Košařová - Zoubková | pátek 5.8.2016 13:18 | karma článku: 16,53 | přečteno: 932x
  • Další články autora

Karolína Košařová - Zoubková

Řetěz světel na noční obloze není UFO, ale sebevědomý projekt Elona Muska

Před pár dny se společnosti Space X podařilo do vesmíru vynést další várku satelitů Starlink. Tyhle za sebou spořádaně letící body bylo možné nad Českou republikou pozorovat kolem Vánoc.

21.3.2020 v 20:40 | Karma: 15,48 | Přečteno: 2924x | Diskuse| Věda

Karolína Košařová - Zoubková

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers to vzali od té úplně první křaplavky jazzové

Režisér, herec, zpěvák, tanečník i frontman jazzového a swingového big bandu – to je Ondřej Havelka.

18.5.2018 v 12:29 | Karma: 15,60 | Přečteno: 510x | Diskuse| Kultura

Karolína Košařová - Zoubková

Druhý ročník studentské historické konference se povedl!

V loňském roce jsem se pravidelně v MHD potkával se svojí kolegyní a kamarádkou Karolínou Košařovou a jak to tak při setkání lidí se stejným koníčkem bývá, přišla řeč na výročí operace ANTHROPOID.

18.5.2018 v 9:22 | Karma: 6,64 | Přečteno: 364x | Diskuse| Kultura

Karolína Košařová - Zoubková

Před dvěma lety zemřela Lucie Bittalová, statečná bojovnice proti rakovině děložního čípku

Lucka se narodila v roce 1987 na Moravě, tam také absolvovala gymnázium, po maturitě se vydala na zkušenou do Walesu a po dvou letech práce v zahraničí začala studovat anglistiku na Masarykově univerzitě v Brně.

19.11.2017 v 19:46 | Karma: 16,21 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Karolína Košařová - Zoubková

TO krále hororů je zpět! UŽ DNES!

Stephen King je špičkovým a zkušeným průvodcem nejtemnějších zákoutí lidského mozku. Ve svých knihách se škodolibou radostí vdechuje život příšerám i lidským zrůdám, vypouští je ven na světlo a sám se za nimi spokojeně...

7.9.2017 v 13:54 | Karma: 9,73 | Přečteno: 340x | Diskuse| Kultura

Karolína Košařová - Zoubková

Když odpovídá Mlčením

Někdy knihu přečtete, odložíte a zapomenete. Jindy jste zasaženi příběhem, myšlenkou nebo spisovatelovou geniální schopností vyprávět.

11.2.2017 v 22:36 | Karma: 12,12 | Přečteno: 286x | Diskuse| Kultura

Karolína Košařová - Zoubková

Po stopách hrdinů: Kobyliská střelnice a Ďáblický hřbitov

Existuje mnoho míst s pohnutou minulostí. Některá jsou plná naděje, jiná symbolizují konec, utrpení a zároveň nezměrnou statečnost.

30.12.2016 v 23:25 | Karma: 19,81 | Přečteno: 1198x | Diskuse| Kultura

Karolína Košařová - Zoubková

Dny NATO stojí za to, pozor si dejte na ubytování

Jako velké fanynky bezpečnostních složek a vojenské techniky přijíždíme s kamarádkou do blízkosti ostravského mezinárodního letiště už v pátek večer.

19.9.2016 v 21:03 | Karma: 19,78 | Přečteno: 716x | Diskuse| Cestování

Karolína Košařová - Zoubková

Skrillex v Praze: Vědomí na tisíc kousků a nekonečná dubstepová slast

Pražská Pragovka znovu ožívá, i když místo náklaďáků, autobusů a převodovek otevírá náruč jiným a o poznání hlučnějším strojům.

26.8.2016 v 22:44 | Karma: 13,00 | Přečteno: 290x | Diskuse| Kultura

Karolína Košařová - Zoubková

Dubstepový král Skrillex: Zvol si svůj vlastní příběh

25. srpna vystoupí v Praze americký Dj a producent Skrillex a já jsem proto, z čiré radosti, volně přeložila jeho rozhovor pro magazín Billboard.

9.8.2016 v 13:50 | Karma: 11,79 | Přečteno: 392x | Diskuse| Kultura

Karolína Košařová - Zoubková

Správce kostela P. Josefa Toufara: „Některé věci se v životě opakují“

„Mně tenkrát byl rok a půl, já nic nemůžu pamatovat. Moje máma byla na té mši 11. prosince 1949 a neviděla nic. Dost lidí ale pohyb křížku vidělo...

3.8.2016 v 8:50 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Společnost

Karolína Košařová - Zoubková

Die Antwoord: Je libo s burleskní divou posnídat smaženého švába?

Tahle jihoafrická rap-rave-electro-hiphopová odpověď na učesaný mainstream se zrodila v roce 2008 v Kapském městě a vltavské vody rozčeří již tento srpen.

9.7.2016 v 11:19 | Karma: 13,70 | Přečteno: 600x | Diskuse| Kultura

Karolína Košařová - Zoubková

V industriálním prostředí karlínské Pragovky vystoupí geniální electronický mág Skrillex

Skrillex, milovaný i nenáviděný DJ, je příslibem divokého zakončení letošního léta a jeho dubstep přináší zážitky na celý život.

7.7.2016 v 20:56 | Karma: 11,80 | Přečteno: 612x | Diskuse| Kultura

Karolína Košařová - Zoubková

Britský režisér postavil našim hrdinům důstojný filmový pomník

Státníci v kanceláři po půlnoci podepisují Mnichovskou dohodu, československá delegace čeká trapně před dveřmi. Za dva roky Heydrich vítězně vjíždí do Prahy, tahle okupovaná, a přesto hrdá země v srdci Evropy mu leží u nohou.

4.7.2016 v 17:40 | Karma: 23,20 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Karolína Košařová - Zoubková

Podivné „čachry“ se vstupenkami na Karlovarském festivalu a režisér zachránce

Slavnostní světová premiéra filmu Anthropoid proběhla v pátek 1.7. na filmovém festivalu v Karlových Varech, uvedení se zúčastnil režisér Sean Ellis, herci a produkce snímku.

3.7.2016 v 15:36 | Karma: 14,88 | Přečteno: 886x | Diskuse| Společnost

Karolína Košařová - Zoubková

Režisér Sean Ellis: „Ne“ pro mě není odpověď

Britský režisér Sean Ellis za pár dní představí na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech svůj čtvrtý celovečerní film Anthropoid. Kdo je Sean a jak se dostal k režii?

29.6.2016 v 11:23 | Karma: 11,20 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost

Karolína Košařová - Zoubková

Památník se nesmí stát obětí osobních ambicí jedinců

V poslední době se v médiích objevily zavádějící informace ohledně dění kolem Národního památníku hrdinů Heydrichiády.

24.6.2016 v 12:28 | Karma: 17,22 | Přečteno: 686x | Diskuse| Společnost

Karolína Košařová - Zoubková

“We are Czechs, we never surrender,” vibrates in the walls of the wartime memorial

Jiří Padevět is a charismatic historian, publisher and director of Academia (publishing House of the Academy of Sciences of the Czech Republic). He is well known for his outstanding books.

24.6.2016 v 11:38 | Karma: 13,15 | Přečteno: 794x | Diskuse| Společnost

Karolína Košařová - Zoubková

Statečné rodiny v Libni: Hrdinové nebyli jenom výsadkáři

Slunce se odráží od lesklé kapoty luxusního mercedesu, oslepuje lidi, kteří šokovaně vystupují z tramvaje a zmateně šlapou po rozbitém skle z vysypaných okenních tabulek.

23.6.2016 v 14:18 | Karma: 23,80 | Přečteno: 835x | Diskuse| Společnost

Karolína Košařová - Zoubková

Jak se natáčel Anthropoid?

Naše i zahraniční filmová plátna na začátku letošního léta ovládnou hrdinové pocházející z Československa.

21.6.2016 v 15:02 | Karma: 15,90 | Přečteno: 956x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 876x
Pracuji v oblasti dalšího profesního vzdělávání dospělých, působím jako redaktorka magazínů filmovamista.cz, Policista a policista.cz. Ve volném čase píši a fotím pro web hudebniknihovna.cz.

Mojí vášní je historie, hudba, film, příroda a pohyb.

Ráda cestuji a poznávám zajímavé lidi.

Seznam rubrik