Die Antwoord: Je libo s burleskní divou posnídat smaženého švába?

9. 07. 2016 11:19:59
Tahle jihoafrická rap-rave-electro-hiphopová odpověď na učesaný mainstream se zrodila v roce 2008 v Kapském městě a vltavské vody rozčeří již tento srpen.

„Jsme ti, za které se budete stydět."

Slovo zef je odvozeno od Fordu Zephyr, automobilu, který byl v 50. až 70. letech populární mezi jihoafrickou nižší třídou. Ninja k tomu dodává: V jižní Africe je často tendence kopírovat americké vzory, rapovat s americkým přízvukem, všichni znějí jak z 90.let. Tímhle směrem nejdeme, my jsme Zef - špína, bahno a urážka. Afrikánci (dříve označovaní jako Búrové) používají tohle slovo jako nadávku. Pro nás je zef všechno chudé a přitažlivé, jistým způsobem zvráceně sexy. Je to náš nejčernější humor, budete nás nenávidět, jsme ti, za které se budete nejvíc stydět. Přesto se nestavíme do pozice mluvčích všech outsiderů světa. Jsme punk a zábava, prostě originál jižní Afrika, značka, kterou si nespletete."

Kapelu tvoří mimozemská Yo-landi Vi$$er (vlastním jménem Anri du Toit), dospělá žena- matka s postavou dvanáctileté holčičky a hlasem kreslené postavičky, která dokáže ve svém hudebním projevu mistrně míchat angličtinu spolu s afrikánštinou a xhoštinou (jihoafrický, typicky mlaskavý jazyk). V prvním roce existence kapely zářila jako křehká dlouhovlasá blondýnka čekající na svého Ninju. V roce 2009 definovala svůj elfí vzhled novým účesem tzv. „na Jágra" a odbarveným obočím.

Dalším členem kapely je Ninja (Watkin Tudor Jones) bývalý partner Yo-landi a otec jejich potomka. Ninja působí neméně ďábelsky, jeho tetování přesně kopíruje kérky členů pouličních gangů v Cape Flats (oblast v jižní části Kapského města, domov barevných obyvatel v období Apartheidu).

Posledním článkem této divoké party je tajemný Dj Hi-Tek. Na vystoupeních obvykle nesundavá rozšklebenou masku a jeho identita je stále poněkud nejasná.

„Lady Gaga je nudná, a tak jsme ji nechali sežrat lvem."

V roce 2009 na svůj velký úspěch stále ještě čekali a to i přes působivý vzhled a jedno album ($O$), v té době zdarma dostupné na jejich webových stránkách včetně videoklipu Enter the Ninja. Masový zájem o jejich tvorbu přišel až o rok později. Yo-landipovažuje za bod zlomu 3. únor 2010, kdy měli naplánované vystoupení v Johannesburgu: „Pršelo a já jsem si myslela, že nikdo nepřijde, pak jsme ale uviděli ty davy. Jak jsme vběhli na podium, lidi začali ječet, bláznit a rapovat s námi. Cítila jsem to vzájemné propojení."

Za tu jedinou noc měl videoklip Enter the Ninja více než deset tisíc zhlédnutí, následujícího rána vysílala klip americká televize a o pár měsíců později kapela podepsala smlouvu s legendárním labelem Interscope Records. Spolupráce s Interscopem jim vydržela skoro dva roky, neshodli se na obsahu alba Ten$ion: „Dodali jsme nové album a jako studentíci ve škole čekali na jejich vyjádření. Bylo nám řečeno, že to chce víc rave soundu, tři další songy a především spolupráci s nějakým komerčně úspěšným umělcem. Takže nic pro nás."


Album Ten$ion nakonec vydali pod vlastním labelem Zef Recordz v roce 2012 a odmítli předskakovat Lady Gaga během jejího jihoafrického turné, dokonce ji v klipu Fatty Boom Boom nechali sežrat lvem.
„Lady Gaga není originál, je prostě nudná. Tak nás napadlo, že když jede do jižní Afriky, bylo by zajímavé, kdyby si na sebe vzala svůj obleček z masa a šla do lvího parku,"dodává Ninja. Ze stejného alba také pochází hit I fink U Freeky, jehož vizuální popisnost jde k hranici únosnosti a při pohledu na smažícího se chrobáka na volském oku přejde nejednoho diváka chuť k jídlu.

Třetí album nazvané Donker Mag (Temná Síla) spatřilo světlo hudebního světa v roce 2014, s hlavním singlem Cookie Thumpera skoro až zamilovanou peckou Ugly Boy,ve které vedle vnad burleskní tanečnice Dity von Teese uvidíte také jejího bývalého manžela Marilyna Mansona, herce Jacka Blackanebo supermodelku Caru Delevingne. V současné době pracují na čtvrtém albu spolu s DJ Muggsem ze Cypress Hill. „Jejich hudba se nám vždycky líbila. Cypres umí vykouzlit beaty příjemné a laskavé i temné a drsné." říká Yo-landi.

„Hudba je na prvním místě."

O dvojici se také zajímá Hollywood. Už v roce 2010 dostala Yo-landinabídku hlavní role ve filmu Muži, kteří nenávidí ženy a razantně ji odmítla: „Kdybych šla tehdy točit film, Die Antwoord by ztratili směr. Vždycky se musím nějak rozhodnout, i když třeba špatně. Nesnáším nejistotu. Prostě si vyberu cíl a za tím si tvrdě jdu." Hereckou příležitost ale Yo-landi a Ninja neodmítli ve filmu Chappie, jejich skutečné charaktery se staly zrcadlem fillmových postav. Hrají sami sebe ve světě režiséra Neila Blomkampa. Přes počáteční obavy producentů, že diváci nebudou rozumět jejich přízvuku, si tuto dvojici do filmu nakonec prosadil.

Se svým novým albem si dávají na čas

„Jak se bude jmenovat naše nové album? Děti milují sladkosti! WE HAVE CANDY...lots of fukn candy!" prohlásil v poněkud absurdním instagramovém postu Ninja, mužská část nespoutaného dua Die Antwoord.

Pro ty, co se už nemůžou dočkat nového alba We Have Candy (oficiální datum vydání ještě není známo) vydali Die Antwoord na ochutnání remix starších tracků i novinek. Tenhle hudební teaser nazvaný Suck on This je volně k poslechu na jejich oficiálních webových stránkách.

Že půjde opět o sladce perverzní melodie naznačuje nejen osvědčená spolupráce s nejlepší burleskní tanečnicí světa Ditou Von Teese svůdně šeptající na singlu Gucci Coochie, ale i jména tajemných Djs The Black Goat a God, autorů zmiňovaných remixů.

„Poslední dva roky makáme na dokončení nového alba. Před dvěma měsíci jsme si všimli, že američtí rappeři před vydáním nové kompilace obvykle vypustí do světa mix svých nahrávek, a tak jsme udělali to samé. Takže si hoďte nohy nahoru, odšpuntujte šampáňo nebo si jen tak dejte pivko a ochutnejteSuck on This," vzkazuje Ninja nedočkavým fanouškům.

Jednotlivé citace jsem přeložila z rozhovorů pro magazín dazeddigital.com

Autor: Karolína Košařová - Zoubková | sobota 9.7.2016 11:19 | karma článku: 13.70 | přečteno: 600x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 263 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.13 | Přečteno: 381 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 781

Pracuji v oblasti dalšího profesního vzdělávání dospělých, působím jako redaktorka magazínů filmovamista.cz, Policista a policista.cz. Ve volném čase píši a fotím pro web hudebniknihovna.cz.

Mojí vášní je historie, hudba, film, příroda a pohyb.

Ráda cestuji a poznávám zajímavé lidi.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...